Meest gestelde vragen over glas

 

Condensvorming aan de buitenzijde, hoe komt dit en wat is er aan te doen?

Dit verschijnsel komt eigenlijk bijna alleen voor bij HR++ beglazing en bij Triple beglazing. De 3 factoren die een belangrijke rol spelen: een lage buitentemperatuur, een hoge luchtvochtigheid buiten en een lage temperatuur van de ruit aan de buitenzijde.

Door de uitstekende isolatie van de HR++/Triple beglazing wordt de buitenkant van de raam niet of nauwelijks verwarmd, omdat de warmte voor het grootste deel binnenskamers blijft. De condens slaat hierdoor neer op de koude buitenkant van het raam. Het is meestal ’s ochtends en verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Het komt het meest voor in het voorjaar en najaar. Je kunt er zelf verder niets aan doen.

Condensvorming aan de binnenzijde, hoe komt dit en wat is er aan te doen?

Er zijn 3 factoren, die hierbij een belangrijke rol spelen: een lage buitentemperatuur, een hoge luchtvochtigheid in het vertrek en een lage temperatuur van de raam/ruit aan de binnenkant.
Het aanwezige vocht in de lucht binnenshuis condenseert op het koude raam. Bij HR++ beglazing heeft de binnenruit een hogere temperatuur en komt condens zelden of nooit voor. Bij gewoon isolerend dubbel glas zal dit eerder plaatsvinden en bij enkele beglazing vaak tot zeer vaak. Ventileren van de ruimte of het verwarmen van de ruimte kan deze condensvorming veelal verhelpen.

Condensvorming binnen in de ruit, wat is daar aan te doen?

Dit is heel vervelend en helaas valt hier niks meer aan te doen. De ruit zal vervangen moeten worden. In veel gevallen valt het onder de productgarantie. Neem contact op met diegene die het glas heeft gezet en/of heeft geleverd, deze kan je van de juiste informatie

Hoe kan dat er kleurverschil zit tussen glas?

Glas lijkt kleurloos, maar is het niet. Naarmate het glas dikker is, wordt de kleur van ook steeds donkerder. HR++ beglazing heeft ook een lichte coating en daardoor weer een ander kleur dan gewoon dubbel glas. Ook is het zo dat tussen de coating van verschillende glasfabrikanten kleine kleurverschillen zijn. Zelfs bij vervanging van beglazing van hetzelfde fabricaat kunnen er ook ‘kleine’ kleurverschillen ontstaan.

Er lijken een soort olieachtige vlekken op mijn ruit te zitten.

Indien je op het glas met je hand drukt en de vlekken verplaatsen zich, dan is er sprake van een natuurkundige verschijnsel wat interferentie wordt genoemd. Het is echter geen fabricage fout. Om interferentie te voorkomen wordt bij isolerend dubbel glas verschillende glasdikten toegepast. Bij HR++ beglazing komt dit al aanzienlijk minder voor en is het toepassen van verschillende glasdikten eigenlijk niet nodig.

Kan ik HR++glas ook zelf plaatsen?

Als het glas niet goed wordt geplaatst, dan is de kans aanzienlijk groot dat vocht de randverbinding gaat aantasten en zal het glas op den duur gaan ‘lekken’. Dus het plaatsen van HR++-glas kun je beter overlaten aan een vakman. Ook wordt door de HR++ fabrikant alleen garantie gegeven als de beglazing is geplaatst door een erkend bedrijf zoals Falkena glas en schilderwerken.

Hoe weet ik wat voor glas ik in mijn huis heb?

Als je een metalen strip ziet aan de binnen-zijkant van de glasplaten, dan zie je daar vaak de informatie staan.  Het jaartal van productie en een vermelding van HR, HR+ of HR++. Soms staat dat er niet in. Voor ons maakt het niet uit, wij kunnen altijd zien aan de glasopbouw welk type glas het is.

Hoe meet ik een raam/ruit op?

Een raam exact op te meten vereist enige kennis en secuurheid. Wij adviseren dan ook om dit door ons te laten uitvoeren. Om de maten ruwweg te bepalen om o.a. offertes aan te vragen, meet je de binnenzijden van de kozijnen op. Bij andere glastoepassingen adviseren wij je altijd om dit te laten opmeten.

Welke normen gelden voor het onderhoud van isolatieglas?

Ook voor het onderhoud zijn normen en richtlijnen opgesteld. Het is belangrijk voor je om te weten dat het schilderwerk, de kit en/of beglazingsrubbers (de afdichting tussen de beglazing en het kozijn) in goede staat is en eventueel aanwezige beluchting gaten (openingen aan de buitenkant van het kozijn) schoon en open blijven. Slecht onderhoud aan het kozijn verhoogt de kans op schade aan je beglazing. Geadviseerd wordt om eenmaal per jaar zelf deze controle uit te voeren, en tenminste eenmaal in de vijf jaar een inspectie uit te (laten) voeren door de erkende glaszetter.