isolerende beglazing

Isolerende beglazing is een energiebesparende maatregel die, naast de besparing op de energierekening, ook een toegevoegde waarde heeft aan het wooncomfort.

Je hebt minder last van tocht en kou bij de ramen, condens aan de binnenzijde krijgt geen kans en buitengeluiden hoor je veel minder. Er is veel variatie in isolerende beglazing. Daarom komen wij graag persoonlijk bij je om de situatie te bekijken en je wensen te bespreken zodat we een maatwerkadvies kunnen geven.

De meest voorkomende soorten zijn:

  • HR ++ glas
  • Triple glas
  • Voorzetramen
  • K glas N

HR++ Beglazing

Hoogrendementsglas (HR++) is op dit moment het meest geplaatste glas bij het vervangen van enkel glas of gewoon dubbel glas. Het HR++ glas is een verbeterde versie van dubbelglas, het isoleert goed en is voordelig in aanschaf. Vooral bij het vervangen van bestaande ruiten wordt dit type glas gebruikt.

In het HR++ segment zijn er twee verschillende soorten:

  • Standaard HR++ glas = S3A
  • Verbeterd HR++ glas = S1A

Het verschil zit in de isolatiewaarde van het glas. De hogere isolatiewaarde van S1A-glas vertaalt zich in een licht hogere prijs. (Isolatiewaardes zie tabel)

TGI-afstandhouder Zwart

Om de isolatiewaarde van HR++ beglazing verder te verbeteren kan er gekozen worden voor een zwarte TGI-afstandhouder. De afstandhouder zit tussen de twee lagen glas in. Standaard is deze zilverkleurig. De zwarte “warm-edge” afstandhouder zorgt dat er bij de glasrand minder warmte verloren gaat.

Triple glas

Triple glas bestaat uit drie lagen glas. Dit soort zorgt voor een optimale isolatie. Omdat het glas door de drie lagen heel dik is, wordt het vooral toegepast in nieuwbouw of als de kozijnen vervangen moeten worden. Als het kozijn het toelaat, is het soms mogelijk om de bestaande sponning te vergroten om toch ruimte te maken voor triple glas.

Voorzetramen

Wanneer er geen HR++ beglazing kan worden geplaatst, zijn voorzetramen een goed alternatief. Denk aan bijvoorbeeld omhoog schuivende ramen, glas in monumentale panden of glas in lood ramen. De voorzetramen zijn in veel verschillende kleuren leverbaar. Wij plaatsen voorzetramen van Belned.

K glas N

Naast voorzetramen is er voor monumentale gebouwen een alternatief ontwikkeld, het K glas N. Dit is enkel glas met een isolerende werking.

Isolatiewaarde: U-waarde= W/m²K

De isolatie van glas wordt weergegeven als U-Waarde. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er wordt doorgelaten per m² en per graad temperatuurverschil. Hoe lager het getal, hoe beter de isolatie.

1 Triple met 2x S1A 0,5 W/m²K (verbeterd drievoudig)
2 Triple met 2x S3A 0,6 W/m²K (standaard drievoudig)
3 K glas N i.c.m. S1A 0,9 W/m²K
4 5-15-*4 S1A 1,0 W/m²K (verbeterd HR++)
5 5-15-*4 S3A 1,1 W/m²K (standaard HR++)
6 5-12-4 isolatieglas 2,8 W/m²K (standaard isolatieglas)
7 Belned voorzetraam 2,8 W/m²K
8 K glas N (6mm) 3,6 W/m²K (isolerend enkel glas)
9 4mm enkele beglazing 5,8 W/m²K (standaard enkel glas)

(W=)Hoeveelheid; (m²=) per vierkante meter; (K=) graad temperatuurverschil

 

Indicatief overzicht mogelijke besparing

Soort glas (U-waarde= warmtedoorgangscoëfficiënt) Besparing gas per m² glas
Enkel glas (5,8 W/m²K)
Dubbel glas (2,7 W/m²K) 13 m³
HR++ glas (1,0-1,2 W/m²K) 23 m³
Triple glas (0,5 – 0,9 W/m²K) 30 m³

 

Subsidie

De overheid biedt soms subsidiemogelijkheden aan bij het aan laten brengen van HR++ beglazing/ Triple glas. Ook kunnen er financieringsmogelijkheden zijn. Deze maatregelen wisselen regelmatig, vandaar dat we je doorverwijzen naar de site verbeterjehuis.nl. Lees goed de voorwaarden om teleurstelling te voorkomen.